Pentru creșterea motivației de a învăța, se pot realiza următoarele:

  1. Primul pas în motivarea unui copil spre a învăța, este ai explica la ce îi folosește acest lucru (atenție, este vorba despre „acum” și nu „în viitor”).
  2. Aprecierea evoluției copilului trebuie făcută în termeni pozitivi, deoarece dezaprobarea este mai puțin eficientă în stimularea motivației învățăturii („Eram sigur/ă că așa se va întâmpla, deoarece știu că ești un copil care se pricepe destul de bine la mate”);
  3. Cunoașterea/ evaluarea intereselor, atracțiilor și respingerilor pentru o disciplină sau alta, a perspectivelor de viitor, a valorii pe care o acordă activității de învățare;
  4. Participarea intensă la activitățile extrașcolare duce la creșterea motivației în învățare;
  5. Stabilirea unor standarde realiste de reușită, prin raportarea la reușitele anterioare;
  6. Încurajarea copilului să-și definească el însuși obiectivele învățării, aceste obiective este bine să fie precise, pe termen scurt, raportate la capacități și potențial;
  7. Exprimarea încrederii în capacitatea de a reuși;
  8. Gradul de informare a părinților asupra fenomenului educațional și asupra unor instituții de specialitate (de exemplu, „Școala Părinților”), contribuie la implicarea lor, mai intensă, în dezvoltarea personală și accentuarea motivației la proprii copii.
  9. Dacă într-o zi te simți prea obosit/ă, stresat/ă său nervos/oasă, mai bine ți-ai acorda puțin timp liber, înainte să intri în discuții cu copilul tău.
  10. Asigură-ți copilul că vei continua să îl iubești și să îl apreciezi în ciuda rezultatelor slabe la școală.
  11. Trebuie să fii conștient că orice copil are nevoie să manifeste interes și față de alte domenii, nu doar pentru școală.
  12. Motivația poate să apară în orice domeniu și copilul poate învăța o mulțime de lucruri din orice activitate, în orice context, nu doar la școală.
  13. Important e să fii aproape de el și să-l ajuți să extragă esențialul și ceea ce poate fi raportat și la alte situații din viață.
  14. Mulți părinți au obiceiul să ofere o răsplată consistentă copilului dacă învață, de tipul „Vei primi o bicicletă dacă iei note mari”.
  15. Chiar dacă acest lucru îl motivează pe copilul tău să învețe mai mult, nu este abordarea potrivită. El trebuie să înțeleagă faptul că învăță pentru el și nu pentru altcineva.
  16. Ai răbdare și ține minte că este în definitiv un copil și că va dura până când ideea de a învăța va prinde rădăcini. Adu-i aminte constant de importanța studiilor.
  17. Trebuie să folosești întotdeauna propoziții afirmative pentru a-l convinge pe copilul tău de importanța studiilor.
  18. Ghidează copilul în organizarea zilei, astfel încât studierea să devină o rutina zilnică. Atunci când există o rutina bine stabilită, copilul tău va protesta mai puțin atunci când va veni ora de făcut teme.
  19. Ajută-l să-și determine prioritățile.
  20. Oferă-i posibilitatea de a descoperi mai multe modalități de învățare.
  21. Există o multitudine de metode de a învăța. Încurajează-l și oferă-i posibilitatea să încerce cât mai multe. Înscrie-l la ateliere, cursuri, care au diferite metode de abordare a studiului.
  22. Încurajează-l pe copilul tău să vorbească despre problemele pe care le are la școală. Vorbește cu copilul tău despre ce subiecte îi plac sau nu îi plac, care i se par grele, ce probleme are la școală. Lasă subiectul deschis și vorbește cu el despre aceste lucruri de câte ori poți.
  23. Încurajează-l să-și exprime părerea și să ia decizii. Cere-i părerea de fiecare dată, de la ce prepari de mîncare, la ce program TV să va uitați.
  24. Lasă-l să-și aleagă activitățile extracuriculare la care să participe. Nu-l forța să facă ceva doar pentru că îți place ție.

Sursa photo: Boy Looking On A Tidied Desk · Free Stock Photo (pexels.com)

 


Traian Hoidrag

psiholog

error: Content is protected !!