Sunt 3 declarații care încep cu „Trebuie” și care ne dau înapoi (Albert Ellis):
Trebuie să fac/fiu bine.
Trebuie să mă tratezi bine.
Lumea trebuie să fie ușoară.
Declarațiile „ar trebui” și „trebuie” pot avea efecte dăunătoare asupra modului în care ne percepem pe noi înșine, pe ceilalți din jurul nostru, dar și experiențele cotidiene. Totodată, literatura de specialitate, menționează faptul că, utilizarea acestui tip de declarație, poate favoriza experimentarea unui atac de panică, a anxietății sau a depresiei.
Această eroare de gândire sau distorsiune cognitivă, poate fi tratată prin metoda semantică, care este o modalitate de a reformula aceste afirmații într-un mod pozitiv și util, pentru noi înșine.
Exemple:
1) În loc să spunem, „N-ar fi trebuit să spun asta în întâlnirea cu colegii”, putem reformula „Aș vrea să nu fi spus asta în cadrul acelei întâlniri, dar este în regulă că am făcut-o. Și asta va trece.”
2) În loc de o obligație, încercați să priviți afirmația dvs. ca pe o preferință: „Prefer să-mi curăț casa sâmbătă dimineața, dar uneori nu este posibil.”
DE FIECARE DATA CAND CITESC CEVA – AM NEVOIE DE CATEVA MINUTE SAU ORE, CHIAR ZILE DE MEDITATIE – PANA CE IMI INSUSESC TOT CE AM CITIT SI INVATAT!!
MULTUMESC PENTRU CA AI RABDARE CU MINE!