Skip to content

Traian Hoidrag

gândesc și trăiesc simplu

Menu
  • Prima pagină
  • Despre mine
  • Servicii
  • Autoevaluare
  • Psihoeducație
  • Contact
Menu

Care sunt intervențiile psihologice eficiente în tratarea depresiei?

Posted on mai 1, 2023mai 1, 2023 by Traian Hoidrag

Depresia este o tulburare mintală care poate afecta multe persoane, atât adulți cât și adolescenți, atât femei cât și bărbați. O întrebare pe care o primesc din partea aparținătorilor este următoare: Ce putem face pentru a-l ajuta pe X?

Mai jos prezint câteva tipuri de intervenții a căror eficiență este dovedită științific în tratarea depresiei?

În urma analizării a 31 de studii cu 4335 de participanți, s-au găsit dovezi de calitate moderată că Terapia Cognitiv Comportamentală (TCC) reduce simptomele depresive la sfârșitul tratamentului și la ședințele de follow-up, iar utilizată în prevenire, TCC a dus la un risc cu 63% mai mic de a fi depresiv la ședința de follow-up. TCC care conține o combinație de activare comportamentală și contracararea gândurilor provocatoare (ca parte a restructurării cognitive) sau implicarea îngrijitorilor în intervenție a fost asociate cu rezultate mai bune pentru tineri, pe termen lung (Oud, De Winter, Vermeulen-Smit, Bodden, Nauta, Stone, & Stikkelbroek, 2019). 

Terapia centrată pe emoții (TCE) urmărește în cadrul unei relații empatice adaptate afectiv să acceseze și să transforme amintirile schemelor emoționale dezadaptative obișnuite, care sunt văzute ca sursa depresiei. Aceste amintiri implică adesea sentimente de rușine, inutilitate, nesiguranță anxioasă și tristețea abandonului. Prin procesul terapeutic, emoțiile adaptive sunt accesate pentru a transforma emoțiile dezadaptative și pentru a organiza persoana pentru răspunsuri adaptative. Acest proces de schimbare a emoțiilor cu alte emoții este ajutat de utilizarea unor tehnici terapeutice specifice care ajută la stimularea trezirii emoției și procesării acesteia (Greenberg, 2017).

În cadrul unui studiu, Terapia centrată pe emoție (TCE) pentru cupluri a fost comparată cu farmacoterapia în tratamentul tulburării depresive majore. 18 cupluri suferinde în care partenerul de sex feminin a îndeplinit criteriile de diagnostic pentru tulburarea depresivă majoră au fost repartizați aleatoriu la 16 sesiuni săptămânale de terapie concentrată pe emoție sau farmacoterapie cu desipramină, trimipramină sau trazadonă. 12 cupluri au finalizat studiul. Ambele intervenții au fost la fel de eficiente în reducerea simptomelor. Au existat unele dovezi că femeile care au primit TCE au înregistrat o îmbunătățire mai mare după încheierea tratamentului decât cele care au primit farmacoterapie. Rezultatele sugerează că TCE ar putea fi utilă în tratamentul tulburării depresive majore comorbide și al distresului relațional (Dessaulles, Johnson, & Denton, 2003). 

Metaanalizele raportează dimensiuni mici-medii ale efectului atunci când intervențiile online sunt furnizate ca intervenții de auto-ajutorare (self-help) de sine stătătoare (d=0,25-0,36) și dimensiuni ale efectului mijlocii spre mari atunci când sunt furnizate ca intervenții ghidate de terapeut (d=0,58-). 0,78), ambele comparativ cu îngrijirea obișnuită, cu prezență fizică. Având în vedere că doar o minoritate dintre persoanele care suferă de depresie primesc un tratament adecvat, intervențiile online ar putea ajuta la reducerea decalajului mare de tratament (Schröder, Berger, Westermann, Klein, & Moritz, 2022). 

Intervențiile din cadrul grupurilor de suport ajută la reducerea simptomelor depresiei (Pfeiffer, Heisler, Piette, Rogers, & Valenstein, 2011). 

La pacienții cu diabet intervențiile psihologice și farmacologice au un efect moderat și semnificativ clinic asupra rezultatelor tratării depresiei (Baumeister, Hutter, & Bengel, 2012), iar la pacienții cu boală arterială coronariană intervențiile psihologice și intervențiile farmacologice (cu SSRI) pot avea un efect mic, dar semnificativ clinic asupra rezultatelor tratării depresiei (Baumeister, Hutter, & Bengel, 2011).

Femeile care sunt deprimate în timpul sarcinii prezintă un risc mai mare de naștere prematură, dificultăți la naștere și depresie postpartum. Suplimentele cu micronutrienți specifici ( inclusiv, anumite vitamine B, acid folic și acid docosahexaenoic – DHA), joacă un rol în sinteza și absorbția neurotransmițătorilor, poate atenua simptomele depresive și poate îmbunătăți rezultatele la naștere la pacienții cu depresie perinatală, limitând în același timp efectele secundare potențiale și costurile de tratament (Rechenberg, & Humphries, 2013). 

Adulții în vârstă care au primit intervenții de relaxare au experimentat reduceri mai mari ale depresiei și anxietății decât persoanele din grupul de control, în majoritatea studiilor. Antrenamentul progresiv de relaxare musculară, intervenția muzicală și yoga au avut cele mai puternice efecte de intervenție asupra depresiei. Intervenția muzicală, yoga și antrenamentul combinat de relaxare au redus cel mai eficient simptomele de anxietate în rândul adulților în vârstă. În plus, impactul unor intervenții de relaxare a rămas în vigoare între 14 și 24 de săptămâni după intervenții (Klainin-Yobas, Oo, Suzanne Yew, & Lau, 2015). 

Intervențiile psihoeducaționale reduc simptomele depresive la pacienții cu cancer. Terapia comportamentală sau consilierea singură sau în combinație cu educația pentru cancer este benefică (Barsevick, Sweeney, Haney, & Chung, 2002). 

Bibliografie:

  1. Barsevick, A. M., Sweeney, C., Haney, E., & Chung, E. (2002). A systematic qualitative analysis of psychoeducational interventions for depression in patients with cancer. Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-Assessed Reviews [Internet].
  2. Baumeister, H., Hutter, N., & Bengel, J. (2011). Psychological and pharmacological interventions for depression in patients with coronary artery disease. Cochrane database of systematic reviews, (9).
  3. Baumeister, H., Hutter, N., & Bengel, J. (2012). Psychological and pharmacological interventions for depression in patients with diabetes mellitus and depression. Cochrane Database of Systematic Reviews, (12).
  4. Dessaulles, A., Johnson, S. M., & Denton, W. H. (2003). Emotion-focused therapy for couples in the treatment of depression: A pilot study. The American Journal of Family Therapy, 31(5), 345-353.
  5. Greenberg, L. S. (2017). Emotion-focused therapy of depression. Person-Centered & Experiential Psychotherapies, 16(2), 106-117.
  6. Klainin-Yobas, P., Oo, W. N., Suzanne Yew, P. Y., & Lau, Y. (2015). Effects of relaxation interventions on depression and anxiety among older adults: a systematic review. Aging & mental health, 19(12), 1043-1055.
  7. Oud, M., De Winter, L., Vermeulen-Smit, E., Bodden, D., Nauta, M., Stone, L., … & Stikkelbroek, Y. (2019). Effectiveness of CBT for children and adolescents with depression: A systematic review and meta-regression analysis. European psychiatry, 57, 33-45.
  8. Pfeiffer, P. N., Heisler, M., Piette, J. D., Rogers, M. A., & Valenstein, M. (2011). Efficacy of peer support interventions for depression: a meta-analysis. General hospital psychiatry, 33(1), 29-36.
  9. Rechenberg, K., & Humphries, D. (2013). Nutritional interventions in depression and perinatal depression. The Yale journal of biology and medicine, 86(2), 127.
  10. Schröder, J., Berger, T., Westermann, S., Klein, J. P., & Moritz, S. (2022). Internet interventions for depression: new developments. Dialogues in clinical neuroscience.

3 thoughts on “Care sunt intervențiile psihologice eficiente în tratarea depresiei?”

  1. Escorte spune:
    august 1, 2023 la 12:58 pm

    Este apreciata in mod special importanta acordata de persoanele apropiate pentru tratarea depresiei. Interviurile de sprijin sunt o forma de interventie bine documentata a carei utilitate in reducerea simptomelor depresiei a fost demonstrata in mai multe studii. Interviurile de sprijin folosesc in general o abordare non-directiva si se concentreaza pe cateva elemente esentiale: asigurarea confidentialitatii, empatia, validarea si sustinerea sociala si astfel conduc la dezvoltarea relatiei empatice adaptate afectiv (Rogers, 1951).

    Un comentariu: Pe langa tratament, este incurajata sprijinul moral din partea celor din jur, ceea ce poate contribui semnificativ la imbunatatirea starii de sanatate a persoanelor afectate. Este important de retinut ca poate fi dificil sa oferi persoanelor in cauza sprijinul de care au nevoie, astfel incat este util sa inveti cateva metode si tehnici de sprijin moral.

    Răspunde
    1. Traian Hoidrag spune:
      august 1, 2023 la 2:31 pm

      Bună ziua! Mulțumesc pentru comentariul dvs.! Da, abordarea de tip rogersian facilitează o bună relație terapeutică între psihoterapeut și persoana cu depresie. Iar, suportul psihosocial din partea aparținătorilor poate contribui la recuperarea persoanelor cu depresie.

      Răspunde
  2. Agentie SEO spune:
    august 24, 2023 la 12:02 pm

    Este evident că există mașini multiple de a ajuta un om suferind de depresie. Cu toate acestea, este important ca orice terapie să fie personalizată și să acorde o atenție adecvată nevoilor specifice pentru fiecare individ. Acest lucru se poate face numai cu o evaluare psihologică adecvată realizată de către un specialist calificat, care poate să-i ajute pe cei afectați să-și găsească tratamentul cel mai bun și soluțiile terapeutice cele mai potrivite.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy

Parteneri:

Prof. univ. dr. Mircea Miclea la lansarea cărții Cum iau naștere emoțiile

https://www.youtube.com/watch?v=iuZbM7k4vX0

Comentarii recente

  • Traian Hoidrag la Chestionarul de acceptare necondiționată a propriei persoane
  • Irimescu Diana-Elena la Chestionarul de acceptare necondiționată a propriei persoane
  • Traian Hoidrag la Ce sunt și ce influență au experiențele adverse din copilărie?
  • instapress.ro la Ce sunt și ce influență au experiențele adverse din copilărie?
  • Advertoriale SEO la Ce putem face atunci când copilul nostru începe să fure?

Categorii

  • Anxietate
  • Articole
  • Autoevaluare
  • Comportamente adictive
  • Emoții
  • Personalitate
  • Psihoeducație
  • Stil de gândire

Meta

  • Autentificare
  • Flux intrări
  • Flux comentarii
  • WordPress.org

Arhive

  • septembrie 2023
  • mai 2023
  • aprilie 2023
  • ianuarie 2023
  • decembrie 2022
  • noiembrie 2022
  • august 2022
  • iunie 2022
  • martie 2022
  • ianuarie 2022
  • ianuarie 2021
  • decembrie 2020
  • noiembrie 2020
  • noiembrie 2019
  • octombrie 2019
  • septembrie 2019
  • august 2019
  • iunie 2019
  • mai 2019
  • martie 2019
  • februarie 2019
  • decembrie 2018
  • noiembrie 2018
  • octombrie 2017
  • iulie 2016
  • iulie 2014
  • februarie 2014

Articole recente

  • Ce sunt și ce influență au experiențele adverse din copilărie?
  • De ce mint copiii și adolescenții?
  • Care sunt intervențiile psihologice eficiente în tratarea depresiei?
  • Ce putem face atunci când copilul nostru începe să fure?

Etichete

activități plăcute (2) atitudini disfuncționale (2) autodeterminare (3) autoeficacitate (1) autonomie (2) canabis (1) Cattel (1) competență (1) consum de droguri (2) credinte irationale (2) dependență (7) depresie (4) dezirabilitate socială (1) disimulare (1) distorsiuni cognitive (5) EAC (1) emotii negative (2) erori de gândire (4) Experiențe adverse (1) gânduri automate (1) holmes & rahe (1) intervenții evidence based (1) intoleranta (2) minciună (1) nevoi psihologice (1) nevrotism (1) nicotina (1) nivel functional (1) parenting (1) reevaluare (1) reglare emotionala (3) relaționare (2) rezolvare de probleme (1) satisfactia cu viata (1) scheme maladaptative (1) simptome (1) sociabilitate (1) stil parental (1) stimă de sine (1) strategii cognitive (1) stres (2) suport parental (1) supresie (1) trasaturi de de personalitate (1) tutun (1)
© 2023 Traian Hoidrag | Powered by Superbs Personal Blog theme