1. Consum experimental

– Acesta este, de obicei, tipul de consum corespunzător „primei utilizări” care se datorează curiozității sau încurajării prietenilor ori membrilor familiei.

2. Consum recreativ

– Acest tip de consum reprezintă următoarea etapă a consumului de droguri, care apare atunci când, persoana care consumă apreciază efectele pozitive și imediate ale substanțelor psihoactive, și nu par să existe consecințe negative. Utilizarea recreațională apare de obicei în grupuri ca o experiență comună.

3. Consum circumstanțial

– Acest tip de consum se dezvoltă atunci când se consumă substanțele psihoactive pentru un anumit efect sau pentru a rezolva o problemă specifică. Acest tip de consum se realizează atât în grupuri, cu străini, cât și singur. Consumul de droguri poate să fluctueze în timp și să apară în perioade de timp în care se consumă cantități mai mari.

4. Consum compulsiv

– Acest tip de consum reprezintă dependența de substanțe psihoactive. Viața utilizatorului este dominată de obținerea și utilizarea drogului. Orice altceva, cu excepția drogului, este mai puțin important. Dependenții pot funcționa destul de bine atâta timp cât au acces la droguri și le folosesc într-un mod regulat, dar utilizarea lor poate deveni cu ușurință incontrolabilă și poate conduce la probleme fizice, psihice, sociale și juridice.

Sursa: Gahlinger, Paul M. “Drug Use and Abuse.” Illegal Drugs: A Complete Guide to
Their History, Chemistry, Use, and Abuse
. Las Vegas: Sagebrush Press, 2001, p. 90.

Categorii: Articole

Traian Hoidrag

psiholog

error: Content is protected !!